Trimbehandelingen

Plukken

Bij het plukken word de dekvacht geplukt dit gebeurd met de hand en is dan ook erg intensief werk.
De plukvacht bestaat uit twee lagen, de onderwol en de dekvacht. Het plukken gebeurd vaak om de 6 maanden. Bij sommige honden kan het rijpen van de vacht iets langer duren.
Het is erg belangrijk dat de vacht van uw hond goed plukrijp is, anders zou het de hond pijn doen. 

Scheren

Bij scheren maak ik gebruik van een tondeuse met verschillende lengtes. Dat kan van heel kort zijn tot een mooie gedekte lengte, het hoeft dus niet te betekenen dat uw hond meteen kaal wordt. Maar soms zitten honden zo ontzettend in de klit dat scheren de enige diervriendelijke manier is. Wanneer een hond weer geschoren moet worden is verschillend, dit hangt af van hoe hard de vacht groeit van uw hond.

Knippen

Knippen is het inkorten, modelleren van de vacht door middel van een schaar met rechte bladen of met een effileerschaar die aan een of twee bladen getand is. Het knippen met een rechte schaar gebeurd bij honden met een krulvacht, zoals een poedel, bichon frise of een labradoodle. Sommige honden zoals een poedel word geknipt in model maar word ook op delen geschoren. Het knippen met een effileerschaar gebeurd bij honden zoals een golden retriever, shih tzu, boomer of een labradoodle met fleecevacht. Hierdoor ziet het resultaat er heel natuurlijk uit, zonder dat je een duidelijke kniplijn ziet. Het effileren gebeurd bij veel vachten.

Ontwollen

Ontwollen is het verwijderen van de loszittende ondervacht van de hond. Dit gebeurd bij bijvoorbeeld een keeshond, duitse herder, berner sennen, friese stabij of een golden retriever. Het ontwollen doen we door middel van dat de hond te wassen en de huid goed masseren met een speciale hondenshampoo. Deze moet even intrekken, daardoor laat de ondervacht helemaal goed los. Hierna word de hond drooggeblazen dmv een waterblazer. Door de kracht van de lucht worden alle losse haren uit de vacht geblazen. Hierna word de hond nog geföhnd en geborsteld. U hond zal hierdoor eerder door zijn ruiperiode heen zijn. We noemen dit daarom ook wel een ruibehandeling.

Het is belangrijk om deze vacht regelmatig te laten ontwollen om viltvorming te voorkomen.